Milyonlarca Öğrencinin Tek Heyecanı: YKS Maratonu Başlıyor

Eğitim hayatının en önemli dönemeçlerinden biri olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu hafta sonu cumartesi ve pazar günleri iki oturum olarak yapılacak. 3 milyonun üzerinde adayın ter dökeceği sınavlarda, 8 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran Pazar sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve öğleden sonraki oturumda Yabancı Dil Testi (YDT) gerçekleştirilecek. Sınav maratonuna sayılı saatler kalırken, uzmanlar aileleri ve öğrencileri uyarıyor.

EGZERSİZ KAYGIYI AZALTIR

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Melek Gözde Luş, sınav kaygısının normal olduğunu ve herkesin bu duyguları yaşadığını belirtiyor. “Derin nefes alma, kas gevşetme egzersizleri ve pozitif düşünme teknikleri kaygıyı azaltmada yardımcı olabilir. Bu yöntemlerin son saatlerde bile öğrenilmesi yararlı olacaktır. Aile, öğretmenler ve arkadaşlar bu süreçte önemli destek kaynaklarıdır,” diyor.

EMPATİ KURUN

Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, sınav dönemlerinde ergenlerin bağımsızlık kazanmaya çalıştığını ve aileleriyle olan ilişkilerinin karmaşık hale gelebileceğini belirtiyor. “Ebeveynler, ergenlerin bağımsızlık isteklerini desteklemeli ancak aynı zamanda sınırlar koymalı ve rehberlik etmelidir. Sınav öncesi açık ve dürüst bir iletişim kanalı oluşturulmalıdır. Anne babalar, problem çözme becerileri, çatışma yönetimi ve empati gibi iletişim becerilerini sergilemelidir,” diyor. Bu süreçte sağlıklı iletişim kurmanın hem ergenlerin hem de ailelerin sınav dönemini daha olumlu geçirmesine yardımcı olacağını vurguluyor.

SINAV BİR SIRALAMA YARIŞIDIR

Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ertuğrul Tut, YKS’nin bir sıralama sınavı olduğunu ve adayların sınav esnasında ufak hatalar yaparak hüsrana uğrayabileceğini belirtiyor. “En çok dikkat edilmesi gereken, adayların kendilerine en uygun taktiği geliştirmeleridir. Sınavın süreli olduğu unutulmamalıdır. Sınav esnasında zaman planlaması da oldukça önemlidir,” diyor.

BELİRLEYİCİ SORULARA DİKKAT

Kaygı düzeyinin aşırı yükselmesinin fiziksel bazı problemleri de beraberinde getirdiğini dile getiren Ertuğrul Tut, “En belirgin özellikler sınav esnasında motivasyon kaybı, konsantrasyon eksikliği, ellerde ve vücudun farklı bölgelerinde aşırı terleme, baş ve karın ağrısı, mide bulantısı gibi problemler sınav başarısını etkileyebilir. Son yıllardaki soruların en dikkat çeken özelliği adaylara zaman kaybettirici olmasıdır. Zaman kontrolünü sağlayan adayların daha başarılı olma ihtimali bu sebeple artmaktadır,” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir